РУМЪНСКИЯТ МОДЕЛ: Правосъдие за лошите или за неудобните

Разказ за зрелищни арести, скалъпени обвинения и една комунистическа прокурорка

Министерство на правосъдието на Румъэния
Източник: Канал 3

Румънският модел се превърна в мантра за всички, които имат претенции, че искат да правят съдебна реформа. Преди месец премиерът Бойко Борисов обяви, че предпочита страната ни да се мери с Германия или Франция. Този доста разумен аргумент обаче не успя да заглуши говорителите на „румънския модел“, които дори припознаха бившата правосъдна министърка Моника Маковей за свое знаме.

Екип на Канал 3 отиде до Букурещ и попита журналистите от водещата новинарска телевизия в страната „Антена 3” и обикновените граждани в Букурещ променил ли се е животът им, намаляла ли е корупцията и реални ли са реформите в съдебната система?

Срещаме се с Адриан Урсу, който е един от водещите румънски журналисти с над 20 години опит. Работил е като парламентарен репортер, разследващ журналист и военен кореспондент в Ирак, Афганистан и в бивша Югославия. В момента е директор „Информация” във водещата новинарска телевизия в Румъния „Антена 3”.

Интересът ни към тази телевизия е инспириран от репортаж, излъчен веднага след срещата на Моника Маковей с български граждани. В него в леко подигравателен стил се съобщава, че Маковей иска да стане правосъден министър на България, а водещата добавя, че вероятно би приела и поста на окръжен прокурор на Добрич или Велико Търново.

„Антена 3“ работи активно по темата правосъдие. Едно от остриетата на телевизията е Адриан Урсу.

„Всъщност, драстични промени в съдебната ни система няма, а по-скоро зрелища, които никога не са се случвали преди. За нещастие, за над 10 години в Румъния, по почти нито едно голямо корупционно дело нямаше развитие.

Уви, ние очакваме това да се случи от толкова отдавна, затова хората са изумени сега. Защото след толкова много години на затишие, на блокирана съдебна система, те откриха, че има много дела, които са били скелети в гардероба на прокурорите. Проблемът е, че същите прокурори, които са били в системата преди, са там и сега. Така че какво се случва, какво е променило поведението им и стила им на работа?“, разказва Урсу.

Разследващият журналист добавя, че въпреки зрелищните процеси нивото на коруция не се е понижило.

„Това е твърде притеснително, защото някои от основните играчи на политическата сцена стоят недокоснати от тази антикорупционна кампания“, коментира водещият.

Според него незасегнати остават определени политически играчи.

„Много водещи политици, които са в обкръжението на бившия президент – Траян Бъсеску, бяха предпазвани през тези години.

Някои от тях сега се сринаха, като например русото му протеже, което стана министър с огромен бюджет в Министерството на регионалното развитие и публичната администрация. Сега тя беше вкарана в затвора по едно от делата, тъй като тя беше част от доста разследвания. Но все още има хора, които са били на високи постове при предишния режим, като например бившия министър на икономиката - Адриан Видеану. Той беше извикан само за кратък разпит. И излезе чист като сълза, точно като бившия министър Анка Боаджу“.

Според Адриан Урсу зрелищните арести не само оставят чувството, че в страната върви лов на вещици, но поставят в опасност и демокрацията.

„Вече не броим политическите арести. Защото имаше около 20 действащи или бивши министри, които бяха в ареста по едно и също време. Някои от тях вече имаха повдигнати обвинения, други бяха с предварително задържане, за да ги възпрат да не извършат друго престъпление. За съжаление, това е голям проблем. Защото има две големи институции докоснати от тази антикорпуционна кампания – правителството и Парламента. Към момомента 5% от членовете на Парламента са арестувани или с повдигнати обвинения по различни причини. Но загубата на увереност от страна на депутатите и хората от политическата сфера е опасно за демокрацията. Защото без увереност от страна на депутатите, не можеш да създадеш нищо, дори един член от закон.“

Журналистът смята, че прокуратурата се командва от президенството и се използва, за да отстранява политическите врагове.

„Прокурорите нападаха политическите врагове и предпазваха съюзниците на президента. Сега се опитват да изглеждат като независими и сякаш биха обвинили всеки, но ние знаем, че не е точно така. За нещастие, те подбират доста субективно случаите. Доколкото знам, има около 8000 дела към момента, по които работят само 84 прокурори. Затова е сигурно, че само демонстрират, че действат по всички тях. Ясно е, че искат да покажат, че започват голяма антикорупционна кампания, но съм сигурен, че те нямат ресурса да довършат тези случаи“, казва още разследващият журналист.

Според него един от големите проблеми на правосъдието в Румъния е скалъпването на процеси.

„Изгражат дела, само за да стигнат до края – т.е. да бъдат осъдени определени хора. Това е престъплението - това са обвиняемите. Затова нека да видим какво ще открием за тях, за да ги натикаме в затвора. Дори тези дни има огромен скандал в Румъния с председателя на Върховния съд – Ливия Станчу. Нейното професионално минало е свързано с бившия президент Бъсеску. Тя беше номинирана и сложена от него на този висок пост. И отвори досието на една доста обикновена женица за изнудване. Обвиниха я, че е работила за съпруга си. Тази жена беше зад решетките за над 6 месеца. След това съдът установи, че е невинна. Това, за което беше обвинена, се оказа неистина. И всеки искаше оставката на председателя на Върховния съд, защото никой не можеше да повярва, че съдия от такъв висок ранг не може да различи какво е изнудване и какво - не. Има много проблеми в съдебната ни система, доста от делата са основани на това какво предоставят тайните служби. И няма други надграждащи доказателства, случаите са изградени само върху записите на „Секуритате”, което показва, че понякога само крайният резултат е важен, не и самите дела“, разказва още Урсу.

В Румъния отношението към Моника Маковей е твърде противоречиво. Симпатиите към нея не са големи, става ясно от разговорите ни с колегите.

„Тя беше и смятам, че все още е човек, който нанесе огромни щети върху Румъния. На първо място, тя беше отровният пощальон на страната ни, който изпрати доста отровни съобщения в Брюксел. Тя дори постави страната под прожекторите с всичките й недостатъци, въпреки че я изпратихме като евродепутат. Сега определено я гони лоша репутация, заради референдума за президента Бъсеску. Тя беше един от хората, който твърдеше, че има 2 милиона гласа, които са били откраднати и не са били отчетени от тези, които са се опитали да съборят президента. И след 2 години и половина разследване, има само 6 невалидни гласа. Не 2 милиона, само 6! Естествено, хората не могат да забравят това и Моника Маковей е част от групата, която открадна техните гласове. Защото 7,4 млн. души в Румъния казаха, че президентът Бъсеску трябва да напусне Резиденцията. И заради Моника Маковей и заради други, които изпратиха съобщения в Брюксел, че тук в Румъния се случва политическо убийство, уникална атака срещу демокрацията, Брюксел оказа натиск върху Конституционния съд, и гласуването беше отменено. Така президентът Бъсеску остана на власт. Въпреки че го подкрепиха само 900 хил. души, а 7,4 млн. души бяха срещу него. Затова смятам, че Моника Маковей имаше този достоен за присмех резултат на последните избори, малко над 4% от гласовете. Това беше цената, която заплати затова, че атакува Румъния и ни създаде този нелицеприятен имидж в чужбина“, разказва още топжурналистът на „Антена“ 3.

„Тя не може да пробутва този модел в България. Нядавам се за вас да намерите правилните начини да се борите срещу корупцията, без политическия контрол над правосъдието.

Защото това е най-тъмната страна на историята тук в Румъния за последните 10 години – тази симбиоза между политиците и корумпираните престъпници, която контролира правосъдието и то беше използвано в тяхна полза. Затова се надявам да намерите правилния начин да преборите корупцията, без модела на Моника Маковей“, завършва Адриан Урсу.

В „Антена 3“ по време на репортажа наричат Маковей комунистическата прокурорка. Колегите припомнят, че тя е била действащ прокурор по време на режима на Чаушеску.

„Тя беше прокурор по време на комунистическия режим. Така че не можеш да игнорираш това, когато твърдиш, че тя се бори срещу хората, които са чада на комунизма. Тя беше една от тях, тя репресираше демонстрантите през юни 1990 година, когато се проведе първият демократичен протест  в Румъния, след първите избори“.

Показните арести всъщност започват активно миналата година. За това разказва ресорният репортер Ана-Мария Роман.

„Всичко започна през миналата година, преди президентските избори. Започнаха да арестуват доста кметове, местни политици. След което започнаха да повдигат обвинения на големите политически лидери на Румъния. И продължиха в този дух, докато не остана никой. Това е прочистване на съдебната система, но то е само частично и се отнася до определени партии“, разказва Ана Мария-Роман.

Хляб и зрелища ли е румънското правосъдие?

„Винаги правосъдието е било нещо като развлечение за народа. Преди стотици години са правели зрелища, като са бесели хора публично. И всички са били там, за да гледат – било е нещо като шоу. В днешно време е същото, но правосъдието се прилага по различен начин. Ние сме бедна страна и всеки е щастлив като вижда богатите, могъщите, известните да влизат в затвора. Защото народът гладува, но и се радва, когато вижда тези хора с белезници. Но обикновените хора не знаят, какво се крие в тези дела и те не са наясно какво наистина се случва в съдебната система“, добавя репортерката. 

„След като Траян Бъсеску напусна поста си, те започнаха да вадят доказателства и да внасят дела. Към момента срещу Траян Бъсеску има 14 дела. Това е огромно число! Срещу неговия политически партньор Елена Удря има 3 и предстои да й повдигат още обвинения. Така че те започнаха да водят дела за целия период, през който не са. Обикновено правосъдната система обслужва някого“, заключава журналистката.

полиция, Германия,
11:59 | 25 Ноември 2020 г.

Автомобил се удари в портала на канцлерството на Г...

11:59 | 25 Ноември 2020 г.
Кола се удари в портала на германското канцлерство в Берлин, предаде Ройтерс, позовавайки се на очевидец.   Един ...
Макрон
07:35 | 25 Ноември 2020 г.

Във Франция поетапно облекчават мерките срещу COVI...

07:35 | 25 Ноември 2020 г.
Франция ще започне да облекчава строгите мерки, въведени заради коронавируса. Очаква се до Коледа да отворят магазини, театри и кина, а х...
Отворено
21:58 | 24 Ноември 2020 г.

Френските магазини отварят отново от събота

21:58 | 24 Ноември 2020 г.
Всички френски магазини ще могат да отворят отново от събота след седмици на затваряне заради коронавируса, заяви президентът Еманюел Мак...
ваксина
20:57 | 24 Ноември 2020 г.

Домовете за възрастни хора ще са първите, които ще...

20:57 | 24 Ноември 2020 г.
Испания ще е една от първите страни в света, където ще започне да се прилагат ваксини срещу COVID-19, а старческите домове ще са институц...
Нож
20:28 | 24 Ноември 2020 г.

Жена рани с нож двама души в магазин в Швейцария

20:28 | 24 Ноември 2020 г.
Жена нападна с нож и рани две жени в магазин в Лугано. Местната полиция не изключва вероятността от терористичен акт, съобщи информационн...
Обществен транспорт в Гърция
20:10 | 24 Ноември 2020 г.

Стачка на работещите в обществения транспорт е обя...

20:10 | 24 Ноември 2020 г.
Професионалните организации на работещите в сферата в Гърция са обявявили национална стачка на 26 ноември 2020 г. Тя ще засегне както наз...