Протестите в Ирак дадоха 44 жертви (СНИМКИ)

Протестите са безпрецедентни поради спонтанността и независимостта си и то в страна, където митингите се свикват от политици или религиозни дейци

Жертвите при протестите в Ирак достигнаха 44
Източник: Reuters

Жертвите при протестите в Ирак достигнаха 44

Протестиращите се сблъскаха за пореден път в петък с полицията за борба с безредиците в Ирак, въпреки молбите на премиера за търпение и затъмнение на интернет в четвъртия ден на масови митинги, в които са 44 души са загинали.
 
Мнозина чакаха сигнал в обедната проповед на аятолах Али Систани, най-високопоставеният шиитски духовник в Ирак, който ще повлияе на въстанието в преобладаващо шиитските райони.
 
 
Преди зазоряване премиерът Адел Абдел Махди се появи в първото си телевизионно обръщение, след като протестите започнаха във вторник, с искане за повече време за прилагане на програма за реформи в страна, страдаща от корупция и безработица след десетилетия конфликт.
 
Докато предварително записаният адрес се излъчваше по държавната телевизия, в Багдад проехтя стрелба и бяха убити още двама протестиращи и един полицай.
 
 
До изгрев силите за сигурност бяха разположени в цялата столица в опит да затегнат комендантски час, обявен предишния ден, блокирайки достъпа до емблематичното място за събиране на площад Тахрир.
 
Но десетки протестиращи се събраха на главна магистрала наблизо, слизайки от камиони и автобуси, носещи маски и иракски знамена.
 
"Вчера чухме речта на Абдел Махди. Това са обещания, които слушаме повече от 15 години", заяви пред Франс прес 32-годишен протестиращ, който се идентифицира като Сайед. "Те не променят нищо и няма да ни махнат от улиците. Или ще умрем, или ще променим режима", каза той.
 
Демонстрациите заради корупцията, безработицата и отсъствието на услуги за пръв път избухнаха в Багдад и оттогава се разпространиха до доминираните от шиитите южни райони на страната, докато северните и западните провинции останаха сравнително тихи.
 
 
Протестите са безпрецедентни поради очевидната си спонтанност и независимост в страна, където митингите обикновено се свикват от политици или религиозни дейци.
 
Вместо с плакати или партийни символи, протестиращите развяват иракски знамена и транспаранти с некоординирани лозунги и хаштаги.
 
Полицията за борба с масовите безредици използва всички налични средства – като водни оръдия, сълзотворен газ, гумени куршуми и бойни муниции- за да разчисти улиците на протестиращите, които се събираха въпреки полицейския час и интернет затъмнение в три четвърти от територията на Ирак от сряда.
 
Сблъсъците доведоха до смъртта на общо 44 души, включително четирима полицаи.
 
 
В речта си в петък Абдел Махди настоя, че силите за сигурност спазват "международните стандарти" по отношение на протестиращите и отхвърли "политизирането" на протестите.
 
Той определи сблъсъците като "унищожаване на държавата, на цялата държава", но се въздържа от пряко взимане на отношение по исканията на протестиращите.
 
Етикети: протест , Ирак , жертви
13:39 | 25 Май 2020 г.

Приложението за COVID-19 става задължително в Ката...

13:39 | 25 Май 2020 г.
Катарското правителство взе решение да задължи населението да използва приложението за борба с коронавируса Ehteraz, съобщава Al Jazeera....
21:42 | 24 Май 2020 г.

Делото срещу Нетаняху ще продължи на 19 юли

21:42 | 24 Май 2020 г.
На 19 юли ще се проведе следващото заседание по трите дела срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщи израелското радио Kan. Т...
15:05 | 17 Май 2020 г.

Нетаняху представи новото правителство на Израел в...

15:05 | 17 Май 2020 г.
Премиерът Бенямин Нетаняху представи днес 35-то правителство на Израел в Кнессет (парламента), което сформира след изборите на 2 март. Оч...
15:14 | 10 Май 2020 г.

Авиосекторът ще се възстанови най-рано след 18 мес...

15:14 | 10 Май 2020 г.
Авиотранспортът е сред най-засегнатите сектори от началото на коронакризата и макар официалните данни на превозвачите да станат ясни едва...
13:25 | 03 Май 2020 г.

Иран отваря училищата и джамиите

13:25 | 03 Май 2020 г.
Иранското правителство планира да възстанови работата на част от джамиите и училищата в свободните от коронавирус зони, съобщава Reuters....
Атака срещу иракските сили
07:36 | 02 Май 2020 г.

Терористите обстреляха селище в сирийската провинц...

07:36 | 02 Май 2020 г.
Терористичната организация "Джебхат Ан-Нусра" извърши обстрел в сирийската провинция Идлиб, съобщи руския Център за помирение н...