Кюрдите: Отблъснахме турската атака; Анкара: Целите са превзети

Армията на Ердоган бомбардира обекти в контролираните от кюрдите райони

Източник: ЕПА/БГНЕС

Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов, произнесъл се е още през 19-ти век "Железния канцлер" на Германската империя Ото фон Бисмарк, врял и кипял в тези и други неща в името на обединението на страната. В Сирия от снощи се води война между турската армия, нахлула през границата, и отрядите на местните кюрди, като и двете страни обявяват за победите си. И, както винаги, първата жертва във войната стана истината.

Кюрдските сили съобщиха, че са отблъснали нова турска атака в Североизточна Сирия, а турското Министерство на отбраната уверява, че операцията протича по план и набелязаните цели били превзети. 

Още новини от света ще намерите тук

Днес от Сирийските демократични сили (СДС) заявиха, че са спрели поредния опит за нахлуване в района Рас ал Айн, на изток. "Нашите сили отблъснаха опита за нахлуване на турската окупационна армия по оста на Тал Халаф и Алук", се казва в изявление на СДС.

"Операция "Мирна пролет" (?) беше успешно проведена през нощта - от въздуха и на земята," се казва в изявление. "Определените цели бяха превзети“, добавя то, без да уточнява какви са те.

Турция бомбардира обекти в контролираните от кюрдите райони, за да проправи пътя за наземно нахлуване, което, според Анкара, щяло да създаде буферна зона в Сирия.

Турските сили направиха опит за наземно нападение над граничния град Тал Абиад в сряда, но Сирийските демократични сили - фактическата армия на автономната кюрдска администрация - заявиха, че са отблъснали атаката.

Докладите на турските медии предполагат, че основната цел на операцията е да се създаде онова, което Анкара нарича "безопасна зона" на територия от около 30 километра, намираща се на около 120 километра по границата между Рас ал Айн и Тал Абиад.

Турските войски и сирийските им поддръжници все още не са навлезли в нито един от двата града, но се придвижват в околните села и провинция. Районът е по-малко населен от другите контролирани от кюрдите райони и главно е арабски.

Кореспонденти на АФП от турската страна на границата заявиха, че десетки превозни средства с бивши сирийски бунтовници, които се бият за Анкара, са преминали в Сирия. Те са поздравявани от турски доброжелатели, докато преминавали през прелеза в Аккакале.

Очаква се СДС да съсредоточи отбраната си върху основните градове в района и призова цивилни лица да се присъединят към съпротивата срещу турското нападение.

Според Сирийската обсерватория за човешки права досега най-малко 19 членове на СДС и 8 цивилни са били убити от турски обстрели и въздушни удари. 

Етикети: Сирия , Ердоган
Хеликоптер Ми-8
12:38 | 03 Юни 2020 г.

Първи руски удари от три месеца в Северозападна Си...

12:38 | 03 Юни 2020 г.
Руски въздушни удари засегнаха последния голям бунтовнически бастион в Сирия за първи път от влизането в сила на примирието през март. То...
13:39 | 25 Май 2020 г.

Приложението за COVID-19 става задължително в Ката...

13:39 | 25 Май 2020 г.
Катарското правителство взе решение да задължи населението да използва приложението за борба с коронавируса Ehteraz, съобщава Al Jazeera....
21:42 | 24 Май 2020 г.

Делото срещу Нетаняху ще продължи на 19 юли

21:42 | 24 Май 2020 г.
На 19 юли ще се проведе следващото заседание по трите дела срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщи израелското радио Kan. Т...
15:05 | 17 Май 2020 г.

Нетаняху представи новото правителство на Израел в...

15:05 | 17 Май 2020 г.
Премиерът Бенямин Нетаняху представи днес 35-то правителство на Израел в Кнессет (парламента), което сформира след изборите на 2 март. Оч...
15:14 | 10 Май 2020 г.

Авиосекторът ще се възстанови най-рано след 18 мес...

15:14 | 10 Май 2020 г.
Авиотранспортът е сред най-засегнатите сектори от началото на коронакризата и макар официалните данни на превозвачите да станат ясни едва...
13:25 | 03 Май 2020 г.

Иран отваря училищата и джамиите

13:25 | 03 Май 2020 г.
Иранското правителство планира да възстанови работата на част от джамиите и училищата в свободните от коронавирус зони, съобщава Reuters....