Съпругата и дъщерята на ливанския премиер и консулът на Казахстан са ранени при взрива, Израел не е замесен

Премиерът на страната обяви сряда за национален ден на траур, над 400 души са пострадали и приети в болница

Бейрут, взрив
Източник: Reuters

Генералният секретар на ливанската партия Катаеб, Низар Наджарян, е станал жертва на експлозията в Бейрут. Телевизионният канал Ал Арабия обяви това на своята страница в Туитър.
 
Партията е част от парламентарното мнозинство, коалицията "14 март", противници на алианса воден от "Хизбула" и Свободното патриотично движение. 
 
 
Консулът на Казахстан в Ливан е получил леки наранявания в резултат на експлозията в Бейрут, сградата на дипломатическата мисия е повредена. Това съобщи пресслужбата на казахстанското външно министерство.
 
Според министерството, в този момент служителите на дипломатическата мисия са напускали сградата след края на работния ден.
 
Допълнителни армейски части се отправят към района на пристанището в Бейрут, където по-рано избухна мощна експлозия, съобщава РИА Новости.
 
Служители на ливанската армия заявиха, че военните пристигат в центъра, за да въдворят ред и да помагат на лекарите и служителите на гражданската защита, които работят на място.
 
Силен пожар продължава да гори на мястото на експлозията. Армейски хеликоптери помагат за гасенето му.
 
Лекарите на местопроизшествието казаха за РИА Новости, че евакуация на ранените и предоставяне на помощ на място продължават от няколко часа.
 
 
В резултат на експлозията е пострадала и руска служителка на посолството на Русия. Тя е получила медицинска помощ.
 
Все още няма данни за ранени и пострадали от мисията на ООН. Взирвът е усетен и в Никозия - Кипър
 
Чули са се две експлозии. Няма данни дали е умишлено взивянане или атентат.
 
Здравният министър на Ливан обяви, че ранените са стотици и всички болници приемат пострадали. Над 400 души вече са приети и не спират да прииждат. Има екип с пожарникари, с които няма връзка и не е ясно състоянието им.
 
Съпругата и дъщерята на ливанския премиер Хасан Диаб пък са ранени при мощната експлозия в Бейрут. Това съобщи телевизионният канал Ал Арабия. Според него сред ранените има и няколко съветници на ръководителя на кабинета.
 
Нанесени са и щети на президентския дворец Баабда в ливанската столица. Взривната вълна е повредила множество сгради, включително руското и българското посолство.
 
Израел не е замесен в експлозията в Бейрут, съобщи държавното радио Кан.
 
Турция заяви, че е готова да предостави цялата възможна помощ на Ливан в отстраняването на последиците от експлозията.
 
ООН съобщи, че все още не разполага с информация за случилото се, както и за евентуални щети на мироопазващата мисия в Ливан.
 
Президентът на Ливан призова за "спешни" преговори на Съвета за отбрана. Премиерът на страната обяви сряда за национален ден на траур.
 
Мощна експлозия избухна в района на морското пристанище Бейрут близо до ливанската военноморска база. Фасадите на няколко сгради, разположени в близост до пристанището, са срутени, жилищни сгради и офиси са повредени.
 
Телевизионният канал съобщава за стотици ранени при експлозията, а по предварителни данни най-малко 10 души са загинали. Пожарът в пристанищната зона все още не е потушен.
 
Белият дом внимателно следи ситуацията около експлозията в ливанската столица. Това заяви пресслужбата на президента на САЩ Кейли Макинани на брифинг.

 

Израел
12:10 | 23 Септември 2020 г.

Израел с рекорден брой заразени за едно денонощие ...

12:10 | 23 Септември 2020 г.
Израел съобщи днес за рекорден брой заразени с коронавируса за едно денонощие. Националният екип по борба с коронавируса днес ще обсъжда ...
Ливан
18:04 | 22 Септември 2020 г.

Експлозия в Южен Ливан

18:04 | 22 Септември 2020 г.
Силна експлозия избухна в село Айн-Кана в региона Иклим ат-Туфа, което служи като един от аванпостовете на шиитската партия „Хизбул...
Ислямска държава
12:06 | 20 Септември 2020 г.

Силите за сигурност в Ирак задържаха главатар на И...

12:06 | 20 Септември 2020 г.
Служители на иракските сили за сигурност предотвратиха терористичен акт и задържаха един от ръководителите на Ислямска държава в Багдад, ...
Мощна експлозия в Бейрут разруши град
-11
19:54 | 19 Септември 2020 г.

Над 85 000 са повредените обекти след взрива в Бей...

19:54 | 19 Септември 2020 г.
Ливанската армия обяви днес, че е приключила с операциите по разчистване на отломките от разрушените сгради в кварталите на Бейрут, опуст...
Афганистан
17:09 | 17 Септември 2020 г.

Тежки боеве в Афганистан с талибаните, мирните пре...

17:09 | 17 Септември 2020 г.
Ожесточените боеве между афганистанските сили и талибаните оставиха десетки мъртви в източна провинция на страната, съобщиха представител...
Коронавирус в Израел
14:55 | 16 Септември 2020 г.

Израел затваря училищата след рекорд от над 5 500 ...

14:55 | 16 Септември 2020 г.
Йерусалим взе официално решение да стартира по-рано от предвиденото встъпването в национална карантина, след като новите случаи на COVID-...