Всяка пета частна фирма в Русия е фалирала през 2019 г.

Почти 300 000 фирми не са издържали и години на пазара

работа, куфарче, бизнес
Източник: Unsplash

Всяка пета компания в Русия е затворила врати през 2019 г. Такива данни са цитирани в местно проучване от международната мрежа за одит и консултации FinExpertiza.

Става въпрос за частните фирми. Почти половината от компаниите, които напуснаха пазара, не издържаха и година. Според експерти обаче това в никакъв случай не става дума само за фирми-еднодневки, сред тях има добросъвестни играчи. Каква е причината за закриването им, което означава висока „смъртност“ на бизнеса в руската икономика и какви компании имат начини да оцелеят, коментира DW.

Почти 300 хиляди фирми не издържаха и една година

Според FinExpertiza, миналата година броят на компаниите, които са престанали да съществуват в Русия, възлиза на 611,8 хиляди, а тези, които се отварят - само 264,6 хиляди. "Дисбалансът в полза на „мъртвите“ предприятия непрекъснато се увеличава през последните години“, отбелязва проучването. Само за три години броят на компаниите намаля с почти една пета: през 2017 г. имаше 3,8 милиона активни предприятия, през 2019 г. имаше 3,1 милиона. Най-големият спад беше регистриран миналата година в Москва (125,5 хиляди компании).

Още новини от света и България четете тук

Авторите на изследването отбелязват, че противно на общоприетото мнение, от бизнеса отпадат не само новаците в Русия. Повече от половината от фирмите, които затвориха, са работили повече от година, от които почти 50 000 са били в бизнеса повече от пет години. Въпреки това делът на тези, които останаха на пазара по-малко от година, все още е доста висок - той е 299 хиляди предприятия от почти 612 хиляди затворени.

Кой си отива: еднодневки и не само

Според експерти някои от тези компании могат да бъдат причислени към категорията на така наречените фирми еднодневки. „Като част от борбата срещу укриването на данъци Федералната данъчна служба (ФДС) работи активно през последните години, за да предотврати използването на фиктивни фирми“, обясни Алексей Рибалка, експерт в Центъра за макроикономически анализ и краткосрочни прогнози.

В резултат на това, ако през 2013 г. 30% от дружествата, регистрирани в Единния държавен регистър на юридическите лица, имаха признаци на фиктивност, през 2019 г. имаше само около 4% такива компании. "Резултатът от тази работа логично се отрази на увеличения брой компании, които се затвориха", каза експертът.

“Дисбалансът в полза на „мъртвите“ предприятия непрекъснато се увеличава през последните години“. Снимка: БГНЕС

Президентът на FinExpertiza Елена Трубникова е съгласна, че сред младите компании, които са напуснали пазара, има еднодневки. "Ликвидирането им не може да не бъде приветствано," казва тя. "Втората и по-важна част от затварящите предприятия обаче са добросъвестни компании, които не успяха да се утвърдят на пазара. Високият процент на ликвидации на такива компании предизвиква най-голяма загриженост." Най-често според Трубникова миналата година са били затваряни компаниите в търговията на едро и дребно са били затворени,"най-чувствителните към настроенията на потребителите".

Причини за закриването на младите компании

Експертът посочи слабото търсене и стагниращите доходи на населението като основни причини за „смъртността“ на бизнеса. "Трудно е бизнесът да се развива, ако няма кой да купува продуктите му и няма нужда да очакваме значително увеличение на търсенето. В резултат предприемаческата активност за много, особено за малкия бизнес, се превръща в трудна и натоварваща работа, която не носи значителни печалби", каза Трубникова в интервю за DW.

Упълномощениеат от президента за защита правата на предприемачите Борис Титов също смята, че потребителското търсене, което намалява през последните години, е основният фактор, който не позволява на малкия бизнес да расте.

"Невъзможно е да го отглеждаме без усилията на държавата. Вторият най-важен фактор е административното регулиране, контрол и надзор. Трябва драстично да се намали и опрости. Третият е достъпно финансиране, евтини заеми", заяви бизнес омбудсманът пред DW. Той добави, че разходите за поддържане на неработеща компания сега са много по-високи, отколкото преди няколко години: "Днес е невъзможно да минете с фиктивен директор или адрес за масова регистрация. Следователно, ако бизнесът не е тръгнал по някаква причина, по-лесно е да затворите компанията."

Какво трябва да се направи за оцеляване на руския пазар

Според Титов повечето от затворените млади компании са неуспешни стартъпи. „Пазарът е пълен със стартъпи“, съгласен е ръководителят на FinExpertiza. “Води се пропаганда: откривай бизнес, това е чудесно, просто е и е интересно. Само че със спокойствие и гол ентусиазъм ефективен бизнес модел не може да се получи.“

Експертът подчертава, че е необходима не само идеята за самия бизнес, подробен бизнес план и ясно разбиране откъде да се вземат парите, но и предварително обмислена стратегия за реагиране при кризи.

Експертите препоръчват да се мисли предварително за скорошното намаляване на разходите за такива пера като наемане на офис (в случаите, когато е подходяща дистанционна работа), закупуване на имот (можете да го замените с наем) и раздут персонал. Необходимо е максимално да се използват данъчните преференции - обезщетения, удръжки и отстъпки, предоставяни на новите компании, особено в областта на информационните технологии.

Въпреки това, отбелязва Елена Трубникова, проучванията сред предприемачите показват, че въпреки всички иновации, правенето на бизнес при руските условия не става по-лесно: “Не е тайна, че в много случаи оцеляването на компанията на руския пазар пряко зависи от това дали може да получи голям държавен договор".

В резултат на това “смъртността“ на бизнеса се превръща в тенденция, която на свой ред, в мащабите на страната води до намаляване на икономическия растеж, намаляване на конкуренцията, увеличаване на ролята на публичния сектор и запазване на стоковата зависимост.

Етикети: Русия , бизнес , стартъп
Владимир Путин
16:36 | 26 Май 2020 г.

Путин: Русия премина пика на разпространяването на...

16:36 | 26 Май 2020 г.
Руският президент Владимир Путин, позовавайки се на мнението на експерти, заяви, че Русия е преминала пика на разпространението на корона...
07:10 | 26 Май 2020 г.

Хеликоптер се разби край летище в Чукотка, 4 души ...

07:10 | 26 Май 2020 г.
Хеликоптер "Ми-8" се е разбил на летището край град Анадир в Чукотка. Това съобщиха ТАСС и РИА Новости, цитирайки местни медии....
20:57 | 24 Май 2020 г.

Смъртността от COVID-19 в Русия продължава да раст...

20:57 | 24 Май 2020 г.
Пандемията от COVID-19 в Русия продължава да се развива бурно, като днес (24 май) отново бе отчетен рекорден ръст на смъртността, съобщав...
В Санкт Петербург отбелязаха деня на военноморските сили на Русия
13
15:25 | 24 Май 2020 г.

Електронното и пощенско гласуване вече са факт в Р...

15:25 | 24 Май 2020 г.
Руснаците официално вече могат да провеждат националните и местните избори по електронен и пощенски път, след като президентът Владимир П...
15:40 | 23 Май 2020 г.

Длъжник с бомба менте се пробва със заложници в ба...

15:40 | 23 Май 2020 г.
В клон на Алфа Банк в центъра на Москва неизвестно лице е взело заложници в банков клон на „Земляний Вал“, според Интерфакс. ...
19:34 | 22 Май 2020 г.

В Русия убиха 6 джихадисти, подготвящи атаки срещу...

19:34 | 22 Май 2020 г.
Шестима джихадисти, подготвящи атаки срещу служители на реда, са били ликвидирани в Автономна република Дагестан по време на специална оп...