Путин пред ООН: Достъпна ваксина и забрана на оръжията в космоса

Руският държавен глава говори пред 75-тата сесия на Общото събрание на ООН

Владимир Путин
Източник: БГНЕС

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин говори днес пред 75-ата сесия на Общото събрание на ООН. Той постави акцент върху осигуряване на масов достъп до ваксинации срещу коронавируса, забрана на оръжия в космоса и освобождаване на глобалната търговия от незаконни санкции, предаде ТАСС. Видеопосланието на руския държавен глава продължи около 19 минути.

Путин призова за премахване на незаконните санкции в глобалната търговия, за да се възстанови икономиката след пандемията. Той прогнозира, че това ще отнеме много време и ще изисква използването на нестандартни решения за възстановяване на глобалната икономика.

Путин предложи на служителите на ООН безплатни доставки на руската коронавирусна ваксина. Говорейки за сътрудничество в областта на здравеопазването, руският президент посочи също необходимостта от укрепване на потенциала на СЗО и призова за максимално премахване на бариерите пред партньорствата между страните в областта на медицината.

Тук може да откриете още новини от света!

Той декларира готовността на Русия да си сътрудничи с други държави и международни структури, включително по отношение на доставките на руски ваксини в чужбина.

Путин предложи да се сключи правно обвързващо споразумение с участието на всички водещи космически сили, което да забрани разполагането на оръжия в космоса, както и използването на сила или заплахи срещу космическите обекти.

Путин смята, че удължаването на Договора за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ) е приоритет за Русия и САЩ. Договорът изтича през февруари 2021 г., припомни президентът.

Той обеща, че Русия ще положи всички усилия за насърчаване на мирно, политико-дипломатическо уреждане на регионалните кризи и конфликти за осигуряване на стратегическа стабилност.

Путин отбеляза, че въпросите на киберсигурността заслужават особено сериозно внимание, тъй като цифровите технологии, като конвенционалните оръжия, могат да попаднат в ръцете на радикали и екстремисти.

Путин подчерта, че Хартата на ООН остава основният източник на международното право.

Според президента на Руската федерация организацията „изпълнява достойно основната си мисия - да защитава света, да насърчава устойчивото развитие на народите и континентите и да помага за преодоляване на местни кризи“.

Путин също така изрази увереност в необходимостта да се запази правото на вето на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН.

Президентът на Руската федерация очаква, че личната среща на лидерите на страните - постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН ще се състои веднага щом епидемиологичната обстановка позволи.

11:04 | 21 Октомври 2020 г.

Полярни мечки нападнаха камион търсейки храна (ВИД...

11:04 | 21 Октомври 2020 г.
Група от десет полярни мечки атакува камион с отпадъци в далечния изток на Русия, съобщава изданието "The Siberian Times". ...
коронавирус
16:08 | 19 Октомври 2020 г.

16 000 нови случая на COVID-19 в Русия за денонощи...

16:08 | 19 Октомври 2020 г.
Броят на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в Русия за ден се е увеличил с 15 982, което е нов черен рекорд от началото на пан...
15:48 | 17 Октомври 2020 г.

Майка изхвърли от балкон на 4-тия етаж двете си ма...

15:48 | 17 Октомври 2020 г.
Жителка на руския град Саратов е обвинена за опит за убийство на две малолетни лица, съобщи сайтът на Следствения комитет на Саратовска о...
COVID-19
15:26 | 16 Октомври 2020 г.

За пръв път в Русия отчитат над 15 000 новозаразен...

15:26 | 16 Октомври 2020 г.
Пандемията се развива експоненциално и в Русия, като за пореден път здравните власти там отчитат рекорд на новозаразени за 24 часа. С...
коронавирус
07:57 | 16 Октомври 2020 г.

Москва със строги санитарни мерки

07:57 | 16 Октомври 2020 г.
Московчани вече няма да бъдат допускани до превозни средства в градския транспорт без правилно поставени маски и ръкавици, предаде ТАСС. ...
ваксина
19:10 | 14 Октомври 2020 г.

Руската COVID-ваксина влиза в експлоатация от 1 ян...

19:10 | 14 Октомври 2020 г.
Kоронавирусната ваксина, разработена от Държавния научен център по вирусология и биотехнологии "Вектор", влиза в експлоатация з...