Отношенията между Русия и Китай са отлични, обяви Путин

Отношенията между Русия и Китай са отлични, обяви Путин
Владимир Путин

На специална среща в рамките на Източния икономически форум в град Владивосток между руския президент Владимир Путин и китайския вицепремиер Чжан Гоцин, беше заявено, че отношенията между Русия и Китай са достигнали безпрецедентно високо историческо ниво.

Руският лидер Владимир Путин обяви този важен момент след срещата и подчерта значението на сближаването между двете нации.

„Отношенията между Русия и Китай в сферата на икономическото сътрудничество преминаха на много високо ниво. Разбира се, всичко това произтича от постиженията в областта на политиката. Но независимо от това резултатите са повече от добри – те са отлични“, заяви Путин, цитиран от руската държавна информационна агенция РИА Новости.

„За нас има особена стойност и ние високо оценяваме това обстоятелство, което вие току-що споменахте – че първото международно посещение на председателя на Китайската народна република (б.р. – Си Цзинпин) след избирането му беше в Русия. Това е знак, че отношенията между Русия и Китай достигнаха абсолютно безпрецедентно историческо равнище през последните години. Както и вие казахте, ще продължим да работим заедно и в бъдеще“, каза още руският президент, обръщайки се към своя колега, посочва ТАСС.

Путин отбеляза, че търговският оборот между двете страни се увеличава всяка година, като тази тенденция се запазва и през 2023-а година.

„Задачата, която сме си поставили с председателя на Китайската народна република Си Цзинпин – да надхвърлим 200 милиарда долара при оборота, може да бъде изпълнена в най-скоро време, още тази година“, подчерта руският президент. Той изрази увереност, че отношенията между двете страни и занапред ще се развиват с такъв темп.

Китайският премиер Чжан Гоцин на свой ред заяви, че Китай се стреми към взаимоизгодно сътрудничество с Русия с акцент върху висококачественото развитие. Той потвърди прогнозата на Путин, че ще бъдат достигнати предсрочно 200 милиарда долара при търговския оборот между Русия и Китай.