В САЩ смятат, че Путин е поискал помощ от Северна Корея

В САЩ смятат, че Путин е поискал помощ от Северна Корея
Владимир Путин

Руският президент – Владимир Путин, се е оказал в необичайно положение, след като се е наложило да отправи молба за помощ към Северна Корея, разкриват източници от „Франс прес“, цитирайки говорителя на американския Държавен департамент, Матю Милър.

Срещата между Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун повдигна разлчни въпроси и спекулации, като Милър не скри, че това представлява необичайна ситуация.

„Да прекоси цялата си страна, за да се срещне с един парий на международната сцена, за да поиска помощ в една война, която той (Путин) се надяваше, че ще спечели за един месец, това, според мен е равнозначно на настойчиво молене за помощ“, заяви Милър.

Според анализатори, срещата може да има сериозни последици за международната дипломация, тъй като предполагаемият трансфер на оръжие от Северна Корея към Русия би бил в явно противоречие с множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Говорителят на Държавният департамент предупреди за възможни последствия, заявявайки:

„Ние, разбира се, решително приложихме нашите санкции срещу физически и юридически лица, които финансират руските военни действия, и ще продължим да налагаме тези санкции, и няма да се поколебаем да наложим нови санкции по подходящ начин“.