Швеция вдига бюджета си за отбрана до 2% от БВП

Швеция вдига бюджета си за отбрана до 2% от БВП
Швеция

Швеция заяви своето намерение да увеличи бюджета си за отбрана до 2% от БВП, започвайки от следващата година, в съответствие с изискванията на западния отбранителен алианс. Тази важна новина беше предадена от ДПА и обявена от шведския министър на отбраната – Пол Йонсон.

Според официалните изявления, бюджетът за отбрана на Швеция ще се увеличи с общо около 2,2 милиарда евро. От този сумарен увеличен бюджет, приблизително 58 милиона евро ще бъдат заделени за покриване на административните такси на отбранителния алианс.

Пол Йонсон поясни, че решението за това увеличение на разходите е в резултат на постоянната ангажираност на Швеция да подпомага и поддържа отбранителните усилия на Запада. Той добави, че този ход е част от стремежа на Швеция да стане член на НАТО, като заяви: „Приемаме, че ще станем част от алианса НАТО“.

През май 2022-а година както Швеция, така и Финландия кандидатстваха за членство в НАТО. Финландия вече стана част от алианса през април същата година. Въпреки това, молбата на Швеция все още не е получила одобрение от някои от членовете на НАТО, като Турция и Унгария.

По време на срещата на върха във Вилнюс през юли, страните от НАТО потвърдиха своята ангажираност към целта да изразходват поне 2% от своя БВП за отбрана.