Започна най-голямата битка с домати - фестивалът "Томатина"

Започна най-голямата битка с домати - фестивалът
Източник: Reuters

Започна най-голямата битка с домати - фестивалът "Томатина"

Започна най-голямото сражение с храна в света - фестивалът "Томатина”. Зрелищните битки с домати се провеждат всяка година в последната сряда на август в испанския град Буньол. Празникът продъжава през целия ден до изчерпване на боеприпасите.

Тази година в битката с домати са се включили около 22 000 души, сред които множество туристи. След като омазването приключи участниците могат да ползват обществени душове,  а организаторите бързо почистват улиците с вода. Празникът продължава цял ден с множество концерти, представления, конкурси и базари.

Общо шест  камиона извозват 145 тона домати, предназначени единствено за замеряне. Преди да достигнат до участниците, те се съхраняват при определена температура, така че да омекнат и да няма ранени хора. След битката улиците буквално потъват в червена каша. Много от участниците слагат очила, за да предпазват очите си, а сградите се опаковат с брезент, за да бъдат предпазени.

Вижте още новини от България и света 

Традицията със забавното сражение датира от далечната 1945 година, след свада между младежи на местния пазар. В последствие се превръща в ежегоден фестивал. За известно време през 50-те години на миналия век е забранен, но въпреки това оцелява и става изключително посещаван от хора от цял свят.