Пекин откри новото си мега летище

Пекин откри новото си мега летище-1
Източник: БГНЕС

Пекин откри новото си мега летище-1

Президентът на Китай Си Цзинпин откри новото летище на Пекин - ултрамодерна инфраструктура във формата на морска звезда. Това се случва само няколко дни преди честванията на 70-та годишнина на комунистическия режим.
 
Многомилиардният проект за летище Daxing, проектирано от покойната архитектка Заха Хадид и нейните китайски партньори, разполага с четири писти и терминал с размерите на 97 футболни игрища при откриването на първата фаза - както и обслужване на клиентите от роботи, които ще предоставят на пътниците актуализации на полетите и информация за летището.

„Скромната“ първоначална оперативна цел е да се поемат 72 милиона пътници и 2 милиона тона товари годишно до 2025 г. Амбициозният генерален план изисква изграждането на общо седем писти и преминаването на поне 100 милиона пътници и 4 милиона тона товари годишно през летището.
 
Строителството за проекта на стойност 11,5 милиарда долара започна през 2014 г., като повече от 40 000 работници се включиха в пика на дейностите. Терминалът носи всички отличителни черти на контурните линии на Хадид, с много естествена светлина, грееща през повече от 8 000 различни прозорци на покрива.
Етикети: летище , Пекин