Пазарът на подправките в Истанбул

Пазарът на подправките в Итснабул-22
Източник: Канал 3

Пазарът на подправките в Итснабул-22

Египетският пазар в Истанбул е известен още като Пазарът на подправките или Мъсър чарши. Той е разположен в европейската част на Истанбул и е част от комплекса на джамията Йени (Ieni), чието строителство е започнало през шестнадесети век. За финансирането на комплекса на джамията бил издигнат Пазарът на подправките. Строителството му било завършено през 1663 година.

Египетският пазар е бил построен от камъни и тухли, а не от дърво, както другите пазари от онова време. Формата на пазара е във формата на буквата „L” и магазините, които предлагат еднакъв товар, са групирани на едно място. Вътрешността на пазара представлява система от големи помещения със сводове, които са отворени от едната страна към вътрешния двор. Във всяко от тези помещения навремето е имало магазин, където са се излагали стоките за продан.

Първоначално в Пазара на подправките е имало 86 магазина, в които са се продавали текстил и медикаменти. В продължение на векове тук са идвали хора, които са искали да си купят лекарства, които да ги избавят от различни болести. И днес в Пазара на подправките се продават билки и лекарствени растения, които не могат да се намерят на друго място в Истанбул.