Индийският празник "Дивали"

Индийският празник
Източник: Reuters

Индийският празник "Дивали" - 1

Дивали, или още Дипавали (санскр.दीपावली, Dīpāvalī), е най-големият индийски и индуистки празник, равносилен на християнската Коледа. Дивали е официален празник в Непал, Индия, Шри Ланка, Мавриций, Гвиана, Тринидад и Тобаго, Суринам, Малайзия, Сингапур и Фиджи.
 
Името му произлиза от санскрит – Deepavali; Deepa – светлина; Avali – ред/редица, тоест "редица от светлини".
 
Дивали е известен като "фестивал на светлината" и е един от най-важните религиозни празници за индусите – те го празнуват цели 5 дни в края на октомври и средата на ноември в зависимост от религиозния им календар.
 
Подготовката за празника започва два дни преди събитието, през които по традиция всяко семейство трябва да купи нещо за дома (без значение размера и цената), защото Дивали е празник на здравето и благоденствието, а според вярванията на индусите да купиш нещо за дома е добър знак и носи късмет на дома и обитателите му.
 
На Дивали домовете на индийците се украсяват с много свещи и малко кръгли лампи – те ограждат пътя към дома си със свещи и държат прозорците си отворени, за да посрещнат слизането на Лакшми – богиня на здравето и благоденствието в индийската митология.
 
Дивали се празнува пищно – хората обличат най-хубавите си дрехи, ходят си на гости и си подаряват подаръци.
Етикети: Индия , празник , Дивали