В очакване на новата година

В очакване на новата година
 - 15
Източник: Канал 3

В очакване на новата година - 15

След вълшебните Коледни празници всички с нетърпение чакат и новата 2020 г. Ето как изглежда Лондон в трепетно очакване на новата година.

Нова година в Англия е по-скромна от Коледа. По правило всички декорации остават от Коледа. До 2000 г. Нова година се смяташе за скромен домашен празник. Въпреки това, след грандиозния и пищен празник на хилядолетието, британците започнаха да наричат ​​новогодишната нощ нощта на партитата, всяко от които сега е придружено с великолепен празник.

Тъй като часовникът се счита за символ на Нова година, една от британските традиции е тясно свързана с Биг Бен. Хиляди британци се събират на площад Трафалгар, за да отпразнуват Нова година заедно и да гледат фойерверките. Заедно с това пред Биг Бен, хората започват обратното отброяване. Веднага след полунощ събралите се вземат ръцете на своя приятел и започват да пеят песента "Auld Lang Syne" - шотландската балада за приятелство.
 
Друга традиция на британската Нова година е свързана с енергията на старата година. Така че след полунощ е обичайно да отворите задната врата на къщата на задния двор, за да освободите старата година. След този ритуал домакините започват да приемат гости у дома.
 
В Британия също има традиция за "първа стъпка" - смята се, че този, който пръв прекрачи прага на къща след полунощ, ще донесе на собствениците на дома щастие и късмет за цялата година.
 
Първият гост трябва да влезе през входната врата и да излезе през задната. В същото време трябва да постави дневника, който е донесъл със себе си, в камината, да сложи хляб на масата, да налее вода на главата на семейството и да предостави клона на имела на един от членовете на семейството.