Природонаучният музей в Лондон

Природонаучният музей в Лондон
Източник: Канал 3

Природонаучният музей в Лондон

Музеят по естествена история в Лондон (Natural History Museum, London) е природонаучен музей, който излага огромна гама от екземпляри от различни сегменти от естествената история. Той е един от трите големи музея на изложбения път в Южен Кенсингтън, останалите са Музеят на науката и Музеят на Виктория и Алберт. Основната сграда на Природонаучния музей обаче е на Cromwell Road.

Музеят е дом на образци от науката за живота и земята, включващи около 80 милиона предмета в пет основни колекции: ботаника, ентомология, минералогия, палеонтология и зоология. Музеят е център за изследвания, специализиран в таксономията, идентифицирането и опазването. Като се има предвид възрастта на институцията, много от колекциите имат голяма историческа, както и научна стойност, като образци, събрани от Чарлз Дарвин.
 
Музеят е особено известен с изложбата си на скелети на динозаври и богато украсена архитектура - понякога наричана катедрала на природата - и двете са пример за големия актьорски състав, който доминира над сводестата централна зала, преди да бъде заменен през 2017 г. с скелета на син кит, висящ от тавана. Библиотеката на Природонаучния музей съдържа обширни книги, списания, ръкописи и колекции от произведения на изкуството, свързани с работата и изследванията на научните отдели; достъпът до библиотеката е само по предварителна заявка. Музеят е признат за първостепенен център на естествената история и изследване на свързани области в света.
 
Макар че обикновено се нарича Музей на естествената история, той е бил официално известен като Британски музей (Естествена история) до 1992 г., въпреки законното отделяне от самия Британски музей през 1963 г. Произхождащ от колекции в рамките на Британския музей, е построена забележителната сграда Алфред Уотърхаус и открита до 1881 г., а по-късно включена в Геологическия музей. Darwin Center е по-ново попълнение, частично проектирано като модерно съоръжение за съхранение на ценните колекции.
 
Подобно на други публично финансирани национални музеи в Обединеното кралство, Природонаучният музей не начислява такса за вход. Музеят е свободна благотворителна организация и извънведомствен обществен орган, спонсориран от Министерството на културата, медиите и спорта. Катрин, херцогиня на Кеймбридж, е покровителка на музея. В музея има приблизително 850 служители. Двете най-големи стратегически групи са Групата за обществено ангажиране и Научната група.