Честит Ден на българския зоопарк!

лъв
Източник: БГНЕС

На 18 май професионален празник честват и всички служители, работещи в зоологическите градини на територията на цялата ни страна. В по-голяма част от зоопарковете през миналите години се организираха различни прояви по случай празника. Сега това не е възможно заради пандемията от коронавирус.Събитието се чества от 2008 година насам. В България има 15 лицензирани зоологически градини.
 
Софийският зоопарк, кадри от който ще видите на снимките е създаден през 1888 г., но не на сегашното си място. а в двора на бившия царски дворец. Първата животинска експозиция е тази на черен лешояд (картал). Животинската колекция бързо се разраства поради интереса на цар Фердинанд към колекционирането на диви животни. Фердинанд се интересувал особено от птици.
 
Поради това скоро след възникването на зоологическата градина е изграден специален павилион, в който са пуснати фазани. Следващото попълнение на зоопарка е елен, а след него в градината трябвало да се поместят и двойка кафяви мечки. Територията, с която разполагали, се оказала недостатъчна, поради което царят заделил за целта част от царската ботаническа градина.