"Света София" в Истанбул е смятана за най-яркия образец на византийската архитектура

Източник: Канал 3

"Света София" в Истанбул-1

Църквата „Света София“ е осветена за пръв път през 360 г. като катедрален храм на Константинополската патриаршия. г. След падането на Константинопол под османска власт през 1453 г. „Света София“ е превърната в джамия. След разпадането на Османската империя правителството на Турция секуларизира сградата през 1934 г. и от следващата година тя функционира като музей.
 
Въпреки че обикновено е наричана просто „Света София“, църквата не е посветена на римската мъченица София, а на светата Премъдрост Божия  божествената страна на Иисус Христос, която е и един от ипостасите на Светата Троица. По тази причина храмовият празник на църквата е 25 декември, годишнината от въплъщението на Премъдростта Божия в тялото на Христос.
 
Едни от най-ярките образци на византийското мозаечно изкуство са образите на: Христос-Пантократор,Мозаечно изображение на Богородица в апсидата и на Йоан Кръстител. Хиляди туристи и поклонници от цял свят посещават храма всяка година и се възхищават на красотата и величието му. До скоро това е била най-голямата храмова постройка, ненадмината векове наред.