"Имате думата" на 13.06.2020г: Анализ на политическата ситуация в страната

21:41 | 13 Юни 2020 г.

"Имате думата" на 13.06.2020г: Анализ на политическата ситуация в страната

Влизаме в турбулентна зона по отношение на политическото състояние в България. Най-вероятно тя ще става все по-турбулентна с наближаването на есента, когато ще се отразят много сериозно икономическите последиците от коронавируса и с политическото изкушение от парламентарните избори. Това съобщи в предаването на Канал 3 „Имате думата”, Росен Карадимов, Институт за Нов Икономически Напредък.

„Това ще доведе до нестабилност в управлението или поне такава е визията, която се създава в момента. Подновиха се споровете в рамките на управляващата коалиция. Те не са спорове за политики, те са спорове по конкретни въпроси и това непрекъснато ще поставя под съмнение стабилността на самата коалиция. Вече виждаме една изявена ревност от страна на „патриотите”, за скритата подкрепа на ДПС. Отново подозират съмненията, че всъщност ГЕРБ взаимодействат повече с ДПС, отколкото с тях.”, допълни той.

„Отделно скандалите, които са ежедневни, вече няма как да не ерозират доверието в правителството и което е по-важно, те не му дават възможност да следва една определена линия, понеже то е влязло в един обяснителен режим. Когато влезеш в един обяснителен режим много трудно правиш обективна политика, още по-малко реформи, още по-малко сериозни управленски начинания. „, каза още Карадимов.

Картината, която г-н Карадимов описа е доста интересна, от гледна точка на това, че според мен не кореспондира изцяло с реалността, съобщи от своя страна Николай Найденов-политически анализатор.

„Първото, с което не бих се съгласил е, че говорим до голяма степен за една дестабилизация и че има някаква сериозна нагнетеност на кофликти. Точно обратното е, България излиза след период на сериозна пандемична ситуация. Ние излизаме доста стабилни, с доста добри икономически микро и макро показатели, не виждаме някакви сериозни скандали, които да тресат коалицията. Същевременно, всеки си дава сметка, че остават девет месеца до края на мандата, което означава, че всяка една партия ще тъсри начини да изрази своята идентичност  по един или друг начин. Това води до извода, че е нормално малкият или големият коалиционен пертньор да търсят варианти да изразят своите характери малко по-настойчиво. „, обясни Найденов.

Етикети: Имате думата

гледай на живо

08.08.2020
 • в момента
  Другото лице
 • 13:00
  Новини
 • 13:15
  Стъпките към успеха
 • 13:30
  Кухнята на Звездев