"Денят на живо с Наделина Анева": Какво е бъдещето на Рилските езера?

21:44 | 03 Юли 2020 г.

"Денят на живо с Наделина Анева": Какво е бъдещето на Рилските езера?

"Дънов е казал, че в бъдеще ще идвате на Рилските езера да изиграете упражненията си с хеликоптер". Това съобщи в предаването на Канал 3 "Денят на живо с Наделина Анева" Галина Герасимова представител на "Бялото братство" . Проблемът е в това, че на хората, които се качват по тези места, им липсва знание за планината. Ако не се въведе култура, нещата ще се влошат" , допълни тя. 

Припомняме, че Върховната административна прокуратура /ВАП/ възложи на министъра на околната среда и водите да извърши незабавна проверка - каква е причината, поради която в Национален парк "Рила" е имало тежка строителна техника. По случая има и проверка, назначена от Окръжна прокуратура - Кюстендил, която е възложена на икономическа полиция.

МОСВ трябва да установи по документи и на място кое юридическо лице изпълнява дейностите по проекта, както и кой е разпоредил в Природния парк да се осъществява строителна работа с багери.

"30 години ние сме отдадени на каузата да се грижим за опазването на природата. Човекът, да се отдава на възможността да се наслаждава на приридните дадености. Имаме много забележки към г-н Емил Димитров, но сме склонни да се съгласим с него. Тези ценности принадлежат на хората и те трябва да имат възможниост целогодишно да им се наслаждават. Това обясни от своя страна Емил Георгиев от ПК "Екогластност"

Министърът много точно се изрази, да ще се направи една площадка, но след това да се разположи чакъл по възможно най-екологичния начин, с магарета и други безопасни за природата начини. Искаме строго спазване на изискванията за безопасност" допълни той. 

"По-важно е да облагородим човека, защото конфликта между човека - човек и човека - природа и какво е отношението на човека към природата е огромен, коментира в ефира на Канал 3  Галина Герасимова от "Бялото братство". Това е една красива картина за човека не само у нас, но и по света. Много трябва да се работи върху това, какво прави човекът сред природатра, това е голямата тема и дискусия. Те трябва да знаят, че като се качат горе с лифта, който качва около 40 000 човека, горе няма тоалетна, няма кофи за боклук как ще се държат", допълни тя. 

Андрей Грива, бивш председател на "Бялото братство също коментира темата: "Не смятам, че ако се стъпче една тревичка или не, ще се наруши нещо в природата. Когато дойде човек, който няма дисциплина, тогава има проблем. Когато има такъв проект е да бъде изпълннен качествено и да има дискусия", обясни той.

"Смятам, че е обидно на хората да бъдат ограничвани откъде да минават. Хората на братството са свикнали да изпълняват своята паневримия на тези места. Учителят говори именно за връзката между човек и природа. През всичките години сме имали специално разрешение от мин. на екологията да извършваме тази дейност. Според нас този чакъл е несъвместим, би могло дъждът и бурите да го унищожат. Трябва да се търси едно премерено решение за Рилски езера", допълни Грива. 

 

Етикети: Денят на живо

гледай на живо

09.08.2020
 • в момента
  Интервю с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини