"Изкуство по време на пандемия": В родния дом на Иван Вазов в гр. Сопот

16:02 | 09 Юли 2020 г.

"Изкуство по време на пандемия": В родния дом на Иван Вазов в гр. Сопот

Днес честваме 170 години от рождението на Иван Вазов. В рубриката „Изкуство по време на пандемия“ ви пренасяме в родния дом на Патриарха на българската литература в гр. Сопот, който е една от трите къщи-музеи, с които е най-свързан живота му.

„ Вазов е роден в старата къща на дядо си. В последствие, през 1935 година е открита къщата като музей.  Лентата се реже лично от Цар Борис III, заедно с тогавашния митрополит, градоначалника на Сопот и цялата общественост. Това съобщи в ефира на Канал 3 Борислава Петрова, директор на къщата-музей на Иван Вазов.

„ Интересен момент е, че българските железници пускат намаление от 70% и всъщност в Сопот идват хора от цяла България. „ допълни тя.

„Традиционно, в месеците май и юни ние посрещаме по 1000 деца на ден, тази година, предвид ситуацията това не е така. Правим различни образователни инициативи, уроци. Отделно за шеста поредна година проведохме конкурса „Вазовата България“, за съжаления церемония тази година няма да има, но пък учениците участваха активно. Писаха, рисуваха, снимаха, пращаха“, обясни Петрова.

Разходка из къщата-музей ни провежда Ивелина Кунчева в рубриката „Изкуство по време на пандемия. Светският журналист ни среща и с легендарната Татяна Лолова. Подробностите в следващото видео!

 

гледай на живо

12.08.2020
 • в момента
  Новини
 • 15:20
  Изкуство по време на пандемия
 • 15:30
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини