Боил Банов: Има гадна, мръсна вендета срещу престижа на ГЕРБ и министерството

Ние не сме знаели, че юридическият отдел на Министерството е подал молбата за обжалване ден след изтичане на крайния срок, посочи още министърът

Боил Банов
Източник: БГНЕС

"Това е лична, гадна, мръсна вендета, която иска да удари министерството и престижа на ГЕРБ. Водим дела неслучайно, някой ги е спрял на трета инстанция". Това заяви пред bTV министърът на културата Боил Банов по повод скандала за обжалването на неустойката за ремонта на Ларгото в центъра на София на стойност 750 000 лева.

Министерството на културата е пропуснало последния срок да обжалва съдебното решение, с което бе отхвърлена претенцията му за неустойка към строителя на Ларгото. Това стана ясно от определение на ВКС, с което делото бе окончателно приключено.
 
 
При това положение Министерството на културата не само няма да получи 750 хил. лв. неустойка, но и ще трябва да плати над 73 хил. лв. разноски по делото. Ремонтът на Ларгото бе повод за скандала, придобива известност като "Ало, Банов съм". Заради него през пролетта БСН поиска оставката на Банов. Заради скандала около пропуснатите срокове вчера оставка подаде директорът на правния отдел в Министерството на културата.
 
"Това не е случайно, когато аз съм притиснат до стената, това е нарочен акт. Няма да оставим на ниво дисциплинарни уволнения за виновния този случай". Министърът на културата отново подчерта, че дава материалите на прокуратурата и ще излязат много интересни неща.
 
Боил Банов посочи, че знае много добре откъде идват атаките срещу него, но не посочи имена, ставало дума за "някакъв невероятен интелект", а политиците, които разнасяли скандала, били пощенска кутия на случая. "Това е лична, гадна, мръсна вендета. Той си знае, знам го много добре кой е с всичките му свинщини и той ще продължава нататък. Толкова е гнусно това".
 
Банов отново подчерта, че срокът за обжалване не го е пропуснал той. До преди 2-3 дни целият екип на министерството знаехме, че чакаме делото във ВКС. Ние сме уведомени в министерството, че молбата е подадена и чакаме делото. Ние не сме знаели, че юридическият отдел на Министерството на културата е подал молбата за обжалване един ден след изтичане на крайния срок, посочи още министърът.
 
Банов обясни, че става дума за двама души от юридическия отдел на министерството - директора на дирекцията и още един човек, който представлява интересите на министерството в съда юридически.
 
"Директорът на дирекция е назначен по времето на Вежди Рашидов. Не може да става въпрос за липса на опит. Седем месеца аз и главният ми секретар знаем, че чакаме дело във ВКС - понякога може да се чака година да се насрочи дело", обясни тази сутрин министърът.
 
Сега се прави вътрешно разследване, след като се разбра, че срокът е просрочен. Това не е случайно - след онзи невероятен натиск, в момент, когато мен ме разследва прокуратурата и изведнъж се забавя с един ден срокът за подаване на документите. Представяте ли си, ако това беше станало по време на изборите какво щеше да стане, попита още министър Банов.
 
Ако е злонамерено изпускане на срока, каква е логиката - хипотезата на болен мозък е версията, че аз може да искам да спре делото. Защо да искаме да опростим тези 750 хиляди лева, та нали ние водим дела толкова много време, посочи още Банов.
 
От думите му стана ясно, че няма намерение да подава оставка като министър на културата. Щял да предаде всички документи от вътрешното разследване в Министерството на културата на прокуратурата.
 
  
Президентът Радев връчи стипендии на младежи в неравностойно положение
-10
16:06 | 05 Декември 2019 г.

Румен Радев: Имаме криза във водния сектор, което ...

16:06 | 05 Декември 2019 г.
Държавният глава Румен Радев се срещна в Президентството с министрите на икономиката, на регионалното развитие и благоустройств...
Разпитват бившия земеделски министър Мирослав Найденов по делото срещу Прокопиев, Трайков и Дянков
13:18 | 05 Декември 2019 г.

Канада маха подсъдимия олигарх Иво Прокопиев като ...

13:18 | 05 Декември 2019 г.
Канада се е отрекла от подсъдимия олигарх Иво Прокопиев и го е разжалвала от позицията на неин почетен консул, съобщава "Монитор&quo...
12:05 | 05 Декември 2019 г.

Румен Радев: Иновациите са ключов инструмент за ус...

12:05 | 05 Декември 2019 г.
Иновациите са ключов инструмент за устойчивото развитие. Иновациите са отражение на националните амбиции за бъдещето и те най-вече са отр...
10:34 | 05 Декември 2019 г.

Борисов: Може да се похвалим, че имаме положително...

10:34 | 05 Декември 2019 г.
„В България има отлични условия за развитие на бизнеса. Неслучайно, според проучванията, 88% от германските фирми отговарят положит...
08:11 | 05 Декември 2019 г.

Президентът привиква подчинени на Борисов за криза...

08:11 | 05 Декември 2019 г.
Президентът Румен Радев организира днес среща с министри по повод тежката ситуация във водния сектор, съобщиха от прессекретариата на дър...
19:21 | 04 Декември 2019 г.

Лидерите на НАТО приеха заключителна декларация на...

19:21 | 04 Декември 2019 г.
На срещата на високо равнище на НАТО по случай 70-годишнината на алианса страните членки приеха, въпреки сериозни разногласия, съвместна ...