САЩ: Има отказани визи за български правителствени служители

Разкритието направено в изслушване пред американския конгрес

Бивши и настоящи правителствени служители от Румъния и България са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция, съобщи заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий на изслушване в американския Конгрес.

Хойт Ий направи това изявление в рамките на изслушване във вторник в подкомисия на Камарата на представителите по европейски и евроазиатски въпроси и за оценка на рисковете в бъдещите отношения между САЩ и Унгария. Изслушванията се състояха в контекста на влошаването на тези отношения, предизвикано от авторитарния уклон на правителството на Виктор Орбан и от решението на Държавния департамент да забрани достъп до американска територия на шестима унгарски официални представители, сред които най-известното име е на ръководителката на унгарската данъчна служба Илдико Вида, съобщава БТА.

На изслушването Хойт Ий бил запитан дали САЩ не прилагат различен стандарт към Унгария в сравнение с Румъния и България.

Отговорът на Хойт Ий бил, че не може да става дума за различни стандарти при положение, че съществуват "бивши и настоящи румънски и български правителствени служители, които са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция".

"Ромъния либера" посочва, че изявлението на представителя на Държавния департамент е абсолютна новина, тъй като до момента се знаеше само за един случай на забрана - за бившия премиер-социалдемократ Адриан Нъстасе.

През ноември 2012 г. в. "Журналул национал" бе публикувал писмо на генералния консул на посолството на САЩ в Букурещ, адресирано до Нъстасе, който тогава бе осъден на първа инстанция за корупция, че визата му за САЩ е оттеглена, припомня вестникът.

За друг отговорен правителствен служител никога не е съобщавано подобно нещо, посочва изданието. "Ромъния либера" отбелязва също, че нито един румънски служител не е реагирал на новината, докато, в Унгария веднага е имало реакция, когато е бил обявен списък с "до десет души" със забрана за влизане в САЩ.

Според "Ромъния либера" румънското правителство е длъжно да поиска официално да бъдат огласени имената на отговорните румънски представители, които са получили забрана за влизане на американска територия, защото в противен случай единственият извод, който се налага, е, че правителството на Понта приютява корумпирани лица, смятани за нежелани от най-големия стратегически партньор на Румъния.

Агенция Медиафакс допълва, че съгласно американското законодателство досиетата по издаване на визи са конфиденциални.

Румънското МВнР посочва, че отказите за издаване на визи за влизане в САЩ се съобщават само на визираните лица.

Заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий заявил на изслушването в Конгреса, че не може да съобщи имената на лицата, на които е наложена забрана, а само техния брой, съобщава още Медиафакс.

Премиерът Виктор Понта каза, че не разполага с информация, според която правителствени служители имат забрана за влизане в САЩ, заради проблеми с корупция или защото принадлежат към разузнавателни служби.

От българското външно министерство до момента няма коментар. 

Заместеник-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий беше и в България, като имаше среща с премиера Бойко Борисов. Не е ясно, дали на тази среща е обсъден и този проблем.

Иначе kanal3.bg съобщи преди време, че депутати от опозицията са получили есемеси, че военният министър Николай Ненчев е с отказ за американска виза. Тогава съветничката на Ненчев обяви, че той има десетгодишна виза, а от американското консулство съобщиха, че става въпрос за информация, свързата с лични данни и нито могат да отрекат, нито да потвърдят.  

На запитване от Канал 3 за повече информация по случая, от посолството на САЩ онговориха следното: 

"Визовите данни са поверителни, според законите на САЩ. Посолството не обсъжда подробности по индивидуални визови въпроси. Държавният департамент е установил, че някои български и румънски граждани не отговарят на изискванията за издаване на виза възоснова на осъдителни присъди за престъпна дейности, включително участие и получаване на облаги от корупционни схеми.“

 

20:51 | 26 Март 2019 г.

Борисов моли за подкрепа шестима премиери и партий...

20:51 | 26 Март 2019 г.
Днес писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия, както и на лидерите на партии от ЕНП от тези държ...
18:32 | 26 Март 2019 г.

Радев: България ще работи да бъде чут по-силно гла...

18:32 | 26 Март 2019 г.
България и Египет са в близост до регион, обхванат от продължителна криза, и са естествени съюзници в усилията си за укрепване на стабилн...
18:16 | 26 Март 2019 г.

Росен Желязков за пакета "Мобилност": Не e имало т...

18:16 | 26 Март 2019 г.
"Такъв прецедент не имало в историята на Европейския парламент". Това заяви министърът на транспорта Росен Желязков на брифинг ...
Бойко Борисов
14:29 | 26 Март 2019 г.

Борисов прие оставката на зам.-министъра на енерге...

14:29 | 26 Март 2019 г.
Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на енергетиката е освободен Красимир Първанов. Това с...
11:44 | 26 Март 2019 г.

Трима от властта, замесени в "Апартаментгейт", под...

11:44 | 26 Март 2019 г.
Трима души от властта, закупили луксозни жилища на преференциални цени, вече подадоха оставки - правосъдният министър Цецка Цачева, зам.-...
10:47 | 26 Март 2019 г.

Бареков: Не гласувах ЗА бизнеса на транспортните о...

10:47 | 26 Март 2019 г.
Евродепутатът Николай Бареков съзнателно не е участвал в гласуването в понеделник за пакет "Мобилност", обясни самият той в про...

гледай на живо

27.03.2019
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини