От изсичаните гори ни връхлитат хиляди нови смъртоносни вируси

Само прилепите в Бразилия пренасят най-малко 3204 вида коронавируси, установиха учените

сеч изсичане гора джунгла
Източник: EPA/БГНЕС

 

Горите в света, освен всички други ползи за планетата и човечеството, действат и като щитове, пазещи хората от коронавируси и други смъртоносни заболявания. Разрушаването им може да доведе до пагубни последици за глобалното обществено здраве.

Учените повтарят предупреждението от поне две десетилетия: когато хората посягат върху горите, нараства рискът да се заразят с вируси, циркулиращи сред дивите животни.

Ето защо Ана Лусия Туриньо не се изненада, когато чу за новия коронавирус, който за първи път бе открит в Китай през декември и оттогава се разпространи по целия свят. Еколог от Федералния университет в Мато Гросо в Бразилия, Туриньо проучва как един дисбаланс в околната среда може да накара горите и обществата да се разболеят.

"Когато вирус, който не беше част от нашата еволюционна история, напусне естествения си гостоприемник и навлезе в телата ни, настъпва хаос. Новият коронавирус набива това в очите ни", каза тя.

Обезлесяването разрушава равновесието

Преди да зарази първите хора и да се разпространи по света, като живее в телата на пътуващите, новият коронавирус, официално наречен SARS-CoV-2, обитава други домакини в дива среда - най-вероятно прилепи.

Когато такива вируси са изолирани и в равновесие в своето местообитание, например затворена гора, те не представляват заплаха за хората. Проблемът възниква, когато този природен резервоар бъде орязан, унищожен и превзет.

Научните изследвания, публикувани преди настоящата пандемия, вече показаха връзка между обезлесяването, разпространението на прилепите в увредените райони и семейството на коронавирусите, което включва и сегашния смъртоносен щам.

Анета Афелт, изследовател от Варшавския университет в Полша, проведе проучвания, чиито резултати сочат, че следващото тежко инфекциозно заболяване ще дойде от Азия поради високите нива на обезлесяване в региона през последните 40 години.

За да стигне до това заключение, Афелт проследи предишни пандемии, причинени от други коронавируси. Те включват SARS, който се разпространява през 2002 и 2003 г. и има 10% смъртност, и MERS, който се разпространява през 2012 г. и има 38% смъртност.

"Като един от регионите в света, където растежът на населението е най-силен, където санитарните условия остават лоши и където процентът на обезлесяване е най-висок, ЮИА [Югоизточна Азия] отговаря на всяко условие да стане място на поява или повторно разпространение на инфекциозни заболявания ", пише Афелт в статия през 2018 г.

Джунглата на Амазонка пази здравето на човечеството

Сценарият е подобен в Амазония. През 2019 г. обезлесяването достигна рекордните 9 762 квадратни километра. Отчетите за обезлесяването се увеличават с 51,4% между януари и март 2020 г. в сравнение със същия период на предходната година.

Анализ на Колумбийския университет в Ню Йорк показа, че регионът, в който се намира най-голямата тропическа гора в света, също се счита за вероятен център за епидемии. Освен това е установено, че прилепите в Бразилия пренасят най-малко 3204 вида коронавируси.

Туриньо дори не иска да мисли за въздействието върху общественото здраве, което ще се случи, ако тропическите гори на Амазонка продължават да бъдат унищожени с тази скорост.

"Ако Амазония се превърне в голяма савана, ние дори не можем да си представим какви болести [могат] да излязат оттам. Това е непредсказуемо", каза тя. "Освен че е важно за нас заради климата, фауната, това е важно и за нашето здраве."

Проучванията в Бразилия вече проследяват пряката връзка между обезлесяването в Амазония и нарастването на болестите. През 2015 г. ръководеният от правителствения Институт за приложни икономически изследвания (IPEA) установи, че при всеки 1% от горите, които са изсечени годишно, случаите на малария се увеличават с 23%.

Изследването използва данни от 773 града, които проект за мониторинг на обезлесяването в Амазонка е събирал от 2004 до 2012 г. Освен малария, честотата на лайшманиозата, болест, предавана от паразит,произлизащ от папатаците, също изглежда е свързана пряко с нивата на обезлесяването.

 

Преслав Райков
14:36 | 24 Октомври 2020 г.

Икономист: Бюджетът не е кризисен, а популистки и ...

14:36 | 24 Октомври 2020 г.
Разходи, дълг и дефицит – какво предвижда бюджет 2021? Развитие и реформи – каква визия залагат управляващите с проекта за Бю...
Гостите в „Беновска пита“ на 13 септември 2020 г.
14:30 | 24 Октомври 2020 г.

Евродепутатът Искра Михайлова е с COVID-19

14:30 | 24 Октомври 2020 г.
Българският евродепутат Искра Михайлова се е заразила с коронавирус и ще се подложи на 14-дневна карантина. Това съобщи самата тя в профи...
Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
14:28 | 24 Октомври 2020 г.

Любо Огнянов: Трите плика на Щирлиц

14:28 | 24 Октомври 2020 г.
Замисляли ли сте се защо през последните седмици толкова рядко се смеем. Като че ли песимизмът рязко завладя живота ни правопропорционалн...
Заведение
14:14 | 24 Октомври 2020 г.

Затварят дискотеките и нощните барове и в Шуменско

14:14 | 24 Октомври 2020 г.
Преустановяват се посещенията в дискотеки, нощни барове и клубове и в други нощни заведения за развлечения на закрито в Шуменско. &n...
дете
13:53 | 24 Октомври 2020 г.

Какви помощи ще дават на семействата с деца през 2...

13:53 | 24 Октомври 2020 г.
Семействата с едно дете ще получат по 40 лв. на месец, или общо 480 лв. за година подпомагане от 2021 г. През 2021 г. помощи за отглеждан...
Нанков: Поне 7-8 млн. лв. ще струва укрепване на срутището на пътя Мадан - Смолян
13:44 | 24 Октомври 2020 г.

Заради контакт с Нанков в изолация са и двама кмет...

13:44 | 24 Октомври 2020 г.
Областният управител на Смолян Недялко Славов и кметовете на община Смолян и с. Широка лъка Николай Мелемов и Васил Седянков са под домаш...

гледай на живо

24.10.2020
 • в момента
  Телемаркет
 • 15:00
  Новини
 • 15:15
  "Патарински LIVE" - избрано
 • 16:00
  Новини