Боби Бобев: Албания не признаваше нашето малцинство заради натиск от Белград (ВИДЕО)

Българската и албанската нация са най-ощетените от начертаването на границите на Балканите, припомни бившият посланик в Тирана

Боби Бобев: Албания не признаваше българско малцинство заради натиск от Белград
Източник: Канал 3

Боби Бобев: Албания не признаваше българско малцинство заради натиск от Белград

По повода за трайния успех на официализирането на българско малцинство в Албания - толкова хубаво го е казал Вазов: всеки помага с каквото може - "богатий с парите, учений - с ума, момите - с иглите"...
"Ако щете и родът на Вазов е от тези райони, от Западна Македония, където са живели векове наред смесено българи и албанци", така бившият посланик на България в Албания Боби Бобев, гл. асистент в Института по балканистика към БАН, обобщи в "Денят на живо" приноса на всички наши институции за окончателното признаване на българско малцинство в Албания.
 
"Албания не признава досега това малцинство заради външен натиск, на първо място от Белград", посочи Боби Бобев. "Дори когато през 1932 г. в рамките на балканските конференции на 9 януари 1932 се подписва протокол между България и Албания за взаимно признаване на малцинствата, впоследствие  този документ не е ратифициран изключително под натиска на Белград. 
 
Защото веднага възниква въпросът: ако там, оттатък географската област Македония, живеят българи, то какво е тогава това население между Албания и България, във Вардарска Македония? Какъв език говорят тези хора?"
 
И тук се минава през минимум 2 етапа, защото първоначално за Белград това не е македонско население, а южни сърби. Едва впоследствие, след 1944 г. в епохата на Тито, се стига до налагане на тезата за македонизма. 
И това е основната причина, поради която дълго време Тирана с подмятания, със заобиколки и т. н. отказваше да признае това малцинство.
 
И така до днешния ден - защо след 90-те години Тирана отказваше да признае такова малцинство? Нека да признаем - Тирана имаше своите аргументи, за Тирана са  изключително важни отношенията с Македония, защото там има изключително голям залог - това са тези 25% албанско население.  И Албания трябваше да внимава, тя се стремеше да поддържа на едно добро ниво  отношенията си с Македония заради този залог.", добави Боби Бобев.
 
Той посочи усилията на всички, допринесли през годините за историческия пробив. 
 
"В крайна сметка след една много продължителна работа, първо на българската държава и нейните институции, на президентската институция в България - още през 1997 г. имаше една дарителска акция, организирана от тогавашния президент Петър Стоянов за подкрепа на българите от Голо бърдо. Също и неправителствени организации, имаше една Фондация "Огнище", която организираше нарочно за българите в Албания периодични конференции - не за българите въобще на Балканите или по света, а за българите в Албания. 
 
Искам да кажа, че при налично обединение на силите, на различните държавни институции - парламента, президентството, изпълнителнатна власт, неправителствения сектор, ако щете и журналисти, ваши колеги, които много активно пишеха по тази тема, на евродепутатите, които в последната година проявиха изключително голяма активност - всичко това доведе до успеха."
 
Това, че процесът е продължил толкова дълго време, се дължи на бавното натрупване на критична маса от различни позитиви в полза на това дело, подчерта Боби Бобев.
 
"И едно от най-важните неща, според мен нашата позиция винаги е била  много изчистена, и ако щете, да го наречем с този малко изтъркан термин - много демократична. Тя признава правото на всеки да избира.
 
Ние не казваме като нашите братя македонците, че в Албания няма нито един българин. Ние не казваме - в Албания няма нито един македонец, а само българи. Не, всеки е свободен и това винаги е била силата на нашата позиция - всеки е свободен да решава какъв се чувства."
 
 
Според Боби Бобев като българи ще се обявят много повече от досегашните около 11 000 души, но при следващото преброяване в Албания през 2021 г. 
 
"Трудно е да се каже колко на брой са българите, очаквам вече при следващото преброяване, което по европейската схема ще бъде през 2021 г и в което вече задържително според албанското законодателство ще има "българин" в графата национален произход, резултатът да нарасне. 
 
През 2011 г. нямаше такава позиция, дадохме ниски резултати, но там има един огромен резерв, защото към 390 000 албански граждани тогава не попълниха във формулярите тази графа. Убеден съм, че има хора, с оглед на новите обстоятелства, с официализирането на статута на българското национално малцинтсво в Албания, ще се увеличи броят  на тези, които ще се  самоидентифицират като българи." 
 
Боби Бобев припомни кога възниква проблемът за нашенците в Албания.
 
"Както често се случва, проблемът възниква в началото на XX век, когато се чертаят границите. Ще припомня за широката ви аудитория, че през 1912 г. Албания обявява независимост, през 1913 г. тя е призната от Великите сили, и започва да функционира една комисия, която уточнява граничната линия с двете съседни държави - едната е Гърция на юг, а другите са Сърбия и Черна гора, които впоследствие стават Югославия.
 
Това прави очертаването на албанските граници един много продължителен и сложен процес, който доведе дотам, че при цялата значителна етническа чистота, остават малцинствени групи. Българската държава още от самото начало е осъзнавала, че там, на албанска територия, около Преспанското езеро, остава една неголяма територия от българското историческо наследство, там живеят българи.
 
Това е и един от основните аргументи, поради които България е една от първите страни, признали албанската независимост. С идеята да работи  за съхраняването на това население. В началните години много активно действа Българската екзархия в тази сфера, напоследък станаха известни от тайните албански архиви едни полицейски проверки колко са тези, както са наричани през 30-те години, българофони в Албания. За мен това наличие  на подобно малцинство беше вън от съмнение",  категоричен бе Боби Бобев.
 
Той подчерта още, че България и Албания са двете страни, които са най-ощетени от начертаването на границите на Балканите в началото на XX век. 
 
"А иначе с оглед на историческите обстоятелства Албания винаги се е държала толерантно, с изключение на социалистическия извънреден период, спрямо малцинствата. И то е много лесно обяснимо с оглед на историческата съдба. Ощетените нации при уточняването на на границите на Балканите са две: българската и албанската.
 
Затова те се отнасят толерантно към намиращите се на тяхна територия малцинства, в очакване на същото от страна на другите, но това никога не се е получавало - нито в Югославия, нито в Гърция.
 
Затова ние можем да бъдем  само доволни от случилото се в Албания заради постигането на една наша цел: възстановяването на историческата правда, да не се допусне откъсването на тези хора от техните корени", отбеляза Боби Бобев.
 
Какво още каза Боби Бобев - за българите в Албания, за изборите в Македония и за политиката на държавата ни към българите извън страната - вижте видеото:

Етикети: Денят на живо
10:55 | 11 Юли 2020 г.

Цветомир Найденов: Васил Божков е гуруто на протес...

10:55 | 11 Юли 2020 г.
Бизнесменът и собственик на Efbet Цветомир Найденов обяви, че избягалият в Дубай и притежател на 18 обвинения Васил Божков е гуруто на пр...
10:33 | 11 Юли 2020 г.

Километрични опашки от автомобили и днес на "Кулат...

10:33 | 11 Юли 2020 г.
Отново опашка от автомобили на ГКПП „Кулата – Промахон”. Колоната към 8 часа сутринта е около 3 километра, информира NO...
10:22 | 11 Юли 2020 г.

8400 фирми с помощ по 60/40, получиха 13% от милиа...

10:22 | 11 Юли 2020 г.
Всеки втори служител е получил под 400 лева Едва 8411 работодатели са се възползвали от мярката 60/40, която държавата дава, за да се спр...
10:12 | 11 Юли 2020 г.

Ердоган: Уважавайте решението за статута на „Св. С...

10:12 | 11 Юли 2020 г.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова да бъде уважено решението за смяната на статута на катедралния храм „Св. София&rdqu...
Прин; Хари и Мегън Маркъл
10:06 | 11 Юли 2020 г.

Въпреки ремонта за 2.4 млн. лири: Мегън и Хари ням...

10:06 | 11 Юли 2020 г.
Меган Маркъл не е имала никакво намерение да живее в Лондон след сватбата си с принц Хари, въпреки ремонта на имението им във Фрогмор. Ст...
09:48 | 11 Юли 2020 г.

Масово струпване на симпатизанти на ДПС в подкрепа...

09:48 | 11 Юли 2020 г.
Симпатизанти на ДПС от цялата страна пристигнаха рано тази сутрин в парк "Росенец", на входа на лятната резиденция на почетния ...

гледай на живо

11.07.2020
 • в момента
  "Социална мрежа" – избрано
 • 11:15
  Топ шоп
 • 11:30
  "Спорт в обектива" - избрано
 • 12:00
  Новини