Най-търсени са имотите на половин до един час път от града

Най-търсени са имотите на половин до един час път от града
Ще направим ли това лято така наречената „COVID-сделка“, както през последните месеци на шега наричат изгодна покупка на имот. Паднаха ли цените заради пандемията, какво се търси и предлага на пазара?, разказва репортаж на NOVA.
 
Много минуси, малко плюсове. Това е равносметката, която правим след карантината. С помощта на експерти ще проверим цените на имотите първо в София.
 
„Към днешна дата пазарът не е особено по-различен. 95% вече от активността на купувачите е възстановена, почти на 100% са възстановени купувачите, които ходят на огледи. Разбира се, разглеждат се различни типове имоти“, заяви Гергана Тенекеджиева, директор на компания за недвижими имоти.
 
 
И докато преди след най-търсения двустаен апартамент, се нареждал тристайният, днес, за изненада на брокерите, ги изместил вид имот, който определят като нов феномен.
 
„Купувачите си търсят извънградски имоти. Тази тенденция очаквахме да се намали като обем, след като се възстановява икономиката и позициите на пазара на недвижими имоти, но тя се запазва“, обяснява Тенекеджиева.
 
Още преди края на извънредното положение, имотите на разстояние от половин до един час път от големия град станали изключително апетитни, обясняват експертите.
 
„Къщи в близост до Бургас. Явно хората искат да имат някакъв имот, където ако нещо отново се случи да имат двор“, смята Райна Минчева, управител на агенция за недвижими имоти.  Тенденцията се забелязва в четирите най-големи градове в страната.
 
„Ваканционните имоти си вървят на същите нива, както си бяха от края на минала година, началото на тази.  По същия начин стоят нещата и при цените на недвижимите имоти“, поясни Минчева.
 
Застоя в цените на ваканционните имоти в Бургас отдават на факта, че въпреки, че голяма част от чужденците-собственици няма да посетят страната ни това лято, не смятат да ги продават. Ако все пак има някакъв спад в цените на останалите имоти, брокерите в Бургас го определят като незначителен – в рамките на 5%. В София също определят пазара като спокоен – без скокове, нито спадове, или поне не в цените.
 
По данни на най-голямата компания за недвижими имоти у нас, най-търсени в големите градове са двустайните апартаменти. Първи в топ 5 на предпочитаните квартали в София, се нарежда „Манастирски ливади“. В най-скъпия между тези пет квартала – „Витоша“, спадът в цените на двустайните е 16%. Но не в сравнение от преди извънредното положение, а в сравнение със същия период миналата година. В най-евтиния – „Люлин“, спадът  е 11%.
 
Ще продължи ли тенденцията в запазване на цените обаче, е трудно да се прогнозира, казват експертите. Защото докато случаите на заразени растат,  хората инстинктивно ще бъдат под напрежение дали инвестицията в имот  е правилна или не.
kanal3

kanal3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *