Потвърдено: „Еврохолд“ е най-близо до закупуването на ЧЕЗ

Потвърдено: „Еврохолд“ е най-близо до закупуването на ЧЕЗ

„Еврохолд България“ АД получи ексклузивност за придобиването на активите на „ЧЕЗ Груп“ в България. Това обявиха от холдинга, като така потвърдиха и информацията, че именно компанията е изборът на чехите за преговори за продажбата на електроразпределителното дружество.

„Еврохолд“ ще участва самостоятелно в процедурата и ще финансира сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки“.

„Намерението за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България е част от дългосрочната стратегия на „Еврохолд“ за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж. В съответствие със своята корпоративна политика, дружеството няма да коментира слухове или спекулации на пазара, особено, когато това засяга трети страни“, гласи официалната позиция на компанията.

Вижте още новини от България и света!

Това бе и първи официален коментар от холдинга, след като вчера говорителката на ЧЕЗ Алице Хоракова обяви, че от чешката компания са избрали да започнат ексклузивни преговори с „Еврохолд“ и на този етап да се откаже да преговаря с другия кандидат-купувач „Индия пауър“.

Все още не е известно за каква сума би била сделката за продажбата на българските активи на ЧЕЗ. Според медийни публикации обаче пропадналата сделка с „Инерком“ трябваше да е на стойност 355 милиона евро.

„Еврохолд България“ АД е публичен холдинг в България и водеща независима бизнес група с дейност в Централна и Югоизточна Европа (ЮИЕ). Компанията развива дейност в 11 европейски страни в областта на застраховането, лизинга, продажбите на автомобили, инвестициите и управлението на активи. Акциите й се търгуват на фондовите борси в София и Варшава. Групата обслужва повече от 2.5 млн. клиенти и има над 3000 служители. През 2018 г. консолидираните приходи на Еврохолд достигат 1.3 млрд. лв., оперативната ѝ печалба – 52.3 млн. лв., а активите на компанията – 1.4 млрд. лв. През последните 20 години холдингът е реализирал 16 успешни придобивания на компании от различни сектори в Централна и Източна Европа в сделки с водещи в своите сектори корпорации в Европа. „Еврохолд“ е собственик и на „Евроинс Иншурънс“ Груп АД (ЕИГ).

 

kanal3

kanal3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *