Тютюнев лек срещу COVID-19 готви до 2 месеца цигарен гигант

Тютюнев лек срещу COVID-19 готви до 2 месеца цигарен гигант

 

Цигареният гигант BAT (British American Tobacco) обяви, че при помощ от британското или американското правителство до 2 месеца ще може да произвежда седмично до 3 млн. ваксини срещу коронавирус, създадени от тютюневи растения, съобщи „Дейли мейл“.
 
Компанията, която разполага с бездънни фондове, в момента тества ваксината си върху животни. Ако получи правителствена помощ, за да се разчистят бързо пречките пред започването на тестове на ваксината върху хора още този месец, ВАТ обещава от началото на юни да започне производство на милиони дози на седмица при положителен резултат от тестовете.
 
От компанията, чието седалище е в Лондон, разкриха, че са насочили сериозни средства от своя ресурс (ВАТ е оценена на над 70 милиарда евро), за борбата срещу коронавируса. В момента цигарените компании имат забрана да сключват договори с правителствата, според правилата на Световната здравна организация.
 
 
От ВАТ обявиха, че планират да се обърнат директно към СЗО, за да се ускори процеса на опитите с ваксината върху хора още този месец. Тя се разработва от един от американските й филиали KBP чрез използване на технологии на основата на тютюневи растения.
 
„Ако пробите вървят успешно, ВАТ се надява, че с подходящите партньори и подкрепа от правителствените агенции, може да се произвеждат между един и три милиона дози ваксина на седмица, като се започне от юни“, се казва в съобщение на компанията.
 
В случай, че тютюневата ваксина се окаже успешна в борбата със смъртоносния вирус, компанията обяви, че ще я продава на правителствените агенции без печалба.
kanal3

kanal3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *