Най-големият ни враг при изолация е скуката

Най-големият ни враг при изолация е скуката
Бидейки в изолация, трябва да обърнем голямо внимание на натоварването както на тялото, така и на мозъка, в противен случай могат да се появят промени в настроението, умора и проблеми със съня. Това сподели пред РИА Новости изследователя в Лабораторията за социална и когнитивна психология към Института по биомедицински проблеми Анна Юсупова.
 
„При екстремни прояви астенизацията (недостатъчно тонизиране на нервната система) може да доведе до промени в настроението, умора, конфликти, трудно заспиване и невъзможност за почивка. Това е заплаха за хората поставени под домашна карантина“, каза Юсупова.
 
Според нея, в условия на изолация, претоварената нервна система може да реагира парадоксално на външни стимули – на слабите прекалено остро, а на силните – пренебрежително. За да се предотвратят негативните последици в условията на самоизолация, психологът препоръча да планирате деня си и да спазвате режим, както и да ангажирате мозъка си с приятна за вас активност. Тук всичко зависи от предпочитанията: от плетене и бродерия до настолни игри и четене на книги.
 
 
Не трябва да забравяме за физическите натоварванията и упражненията, защото след тях ще се чувстваме по-бодри не само физически.
 
„Обичате ли да скачате на въже? Отлично. Не обичате да скачате – опитайте тогава, поне за известно време! Сега има огромен брой приложения с предложени физически упражнения за всеки. Не забравяйте да се занимавате с някаква физическа активност – това ще помогне не само за вашето телесно, но и за психичното ви здраве “, каза Юсупова.
 
 
kanal3

kanal3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *