Ето как кожата алармира за COVID-19 (СНИМКИ)

Ето как кожата алармира за COVID-19 (СНИМКИ)

Все по-очевидно става, че новият коронавирус не е само една по-тежка пневмония, със симптоми като кашлица, висока температура, втрисане, главоболие и очно възпаление. Отчетени бяха поне 5 кожни признака, които показват наличието на зараза, съобщи „Ел Паис“.

До този извод стигна екип на Испанската академия по дерматология и венерология (AEDV), начело с Кристина Галван Касас. Той установи и връзката между кожните усложнения и степента на заразяването с COVID-19, а изводите са публикувани в списанието „British Journal of Dermatology”.
 
 
В продължение на 2 седмици са били изследвани 375 души, диагностицирани с коронавирус, при които били установени съпътстващи кожни заболявания, появили се изведнъж без видна причина.
 
Макулопапуларни изригвания
 
 
Те са най-честите – в 47% от случаите, при това сред пациентите в най-тежко състояние, с честота, подобна на други вирусни инфекции.
 
Уртикариални лезии
 
 
Изследвани са в 19% от случаите, основно върху торса или разпръснати по тялото. Предизвикват силни сърбежи, забелязани са при пациенти в тежко състояние, появяват се едновременно с други симптоми, свързани с COVID-19.
 
Мазолоподобни обриви – краката и ръцете
 
 
Този тип симптоми се оказа характерен за по-млади пациенти с по-лека прогноза на заразата, открит е в 19% от случаите в по-късен етап на инфекцията от коронавирус, продължава около 12 дни.
 
Везикуларни изригвания
 
 
В 9% от случаите са забелязани, по-често при пациенти на средна възраст и със средна интензивност на заболяването.
 
Ливедо ретикуларис
 
 
Отбелязана е появата му в 6% от случаите, характеризира се с поява на червеникаво-сини до лилави, мрежовидно разположени петна по кожата, предимно по кожата на краката в резултат на нарушен приток на кръв към кожата. Бяха забелязани при по-възрастни пациенти в по-тежко състояние (в тази група е регистрирана 10% смъртност“).

 

kanal3

kanal3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *