Разработиха тест за рак на простатата, подобен на този за бременност

Разработиха тест за рак на простатата, подобен на този за бременност
Учени от университета в Перм разработиха система за  диагностика на рак на простатата с използването на въглеродни наночастици. 
 
Системата ще работи на принципа на теста за бременност, съобщиха за РИА Новости от министерството на науката и висшето образование.
 
На повърхността на въглеродните частици има разпознаващи елементи, способни да образуват връзки с мишената. Анализът позволява идентифициране на специфичен антиген, чието високо съдържание показва възможността пациентът да развие злокачествена неоплазма на простатната жлеза.
 
 
Тест лентата се поставя в тестовата проба, например в кръвната плазма. При положителен резултат се появяват две цветни точки или ивици, а при отрицателен резултат – една.
 
В момента еколози и генетици работят върху автоматизирането на някои етапи от подготовката на тестовите ленти, за да ускорят производството им, да подобрят точността на резултатите. 
 
Получените в рамките на изследването данни ще послужат при създаването на тестови системи за диагностика и на други болести. 
kanal3

kanal3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *